COVID-19 буде мутувати – Мусій дав прогноз на майбутнє щодо коронавірусу
01.04.2020 17:18

Колишній міністр охорони здоров’я Олег Мусій вважає, що найближчим часом кількість виявлених інфікованих коронавірусом в Україні в рази виросте, однак зауважує, що є й хороші новини.

Про це він розповів інтернет-виданню Новости Украины — From-UA

Екс-міністр зазначає, що судячи по динаміці і по тих заходах, які проводить влада, Україна тільки на початку піку захворювання на коронавірусну хворобу, яку виявлятимуть ефективні ПЛР-тести.

«За моїми прогнозами, десь ще два тижні, і почне сягати максимум. Це пов'язано з багатьма факторами, в тому числі і з тим, що нарешті ПЛР-тести в достатній кількості почали завозити в Україну, і почнеться діагностика така, яка повинна бути, тому що, я думаю, багато ще не виявлених. ПЛР-тести не на антитіла дають реакцію, коли вже людина хвора, як швидкий тест, а на антигени, якщо вірус знаходиться в організмі, ще не виробився імунітет, а сам факт наявності вірусу, вони якраз його виявляють, тому вони є ефективними. Набагато ефективніше, хоча і набагато дорожче», - пояснив Мусій.

Також він розповів про те, що коронавірус піддається мутації.

«Всі віруси мутують, то є звичайне явище для них. І вже відомо про дві його форми — L i S, одна агресивна і одна менш агресивна. Є наукові китайські публікації з цього питання. Однак яка саме форма чекає на нас, епідеміологи мають сказати, які досліджували, яка там конкретна форма вірусу. В любому випадку він небезпечний, але теж одна з останніх публікацій, які мені попадалися на очі, інші віруси, з якими вперше стикалася людина, вони з часом, контактуючи з людським організмом, втрачають свою агресивність. Напевно, і цей вірус, якій зараз є збудником COVID-19, він також буде мутувати і втрачати свою агресивність. Це базується на тому, що за китайськими дослідженнями, які опубліковані в китайському науковому журналі, що при дослідженні геному самого вірусу один з генів має додаткове агресивне відгалуження. І на початку епідемії в Китаї вона була, а на закінченні ці віруси вже втрачають агресивну частинку цього гену. Тому цілком можливо, що, безумовно, стикаючись з людським організмом, який теж біологічно впливає на цей вірус. Він мутує і втрачає агресивність», - пояснює колишній міністр охорони здоров’я.

Резюмуючи він додав, що найлегше вірус переносять діти.

Важно! Материал подготовлен на основании актуальных научных и медицинских исследований и носит исключительно информационный характер. Данная информация не может быть основанием для установки диагноза или лечения. Если у вас проблемы со здоровьем, для установки диагноза обязательно обратитесь к врачу.