Москаль назвав винних у паводку в Карпатах
30.06.2020 15:00

Український політик Геннадій Москаль переконаний, що саме центральна влада винна у тому, що з року в рік Закарпаття страждає від паводку, адже не хоче на державному рівні припинити нещадну вирубку деревини.

Про це він розповів інтернет-виданню Новости Украины — From-UA.

Політик зауважив, що наразі винними у повіні хочуть зробити лісівників і це у той час, як цією галуззю керує Київ.

«Особливо США нам допомогли — дали 100 тисяч доларів. Це так, як якомусь злиденному афроамериканцю в Брукліні кинути 1 долар. Сьогодні хочуть крайніми зробити лісівників. Але, шановні, само агентство лісових ресурсів було централізовано наверх. Раніше це було управління обласної державної адміністрації. Все, що приносить гроші, було в адміністрації: водне господарство, лісове, земельне - все вилучили і забрали в Київ наверх, але коли почалися збитки, Київ відморозився. Яка система? Міністерство економіки з урахуванням, скільки потрібно деревини для дерево-обробної промисловості України (бо вже ледь-ледь заборонили вивіз кругляка за кордон, і то так впиралися, що аж страшно), дає квоту державному агентству лісових ресурсів, яку вони розподіляють по всіх своїх підлеглих агентствах в області, по лісокомбінатах. Те, що самі рубають безконтрольно — ну, це брехня. Якщо це безконтрольно, то чому ж за ці паводки не зняли керівника Державного агентства лісових ресурсів? Чому ви накинули все на місцеву владу, яка не має відношення?», - пояснив він.

Москаль навів приклад того, як центральна влада не дає боротись на місцях з вирубкою лісів та розказав, кого зроблять винним у паводку.

«Я працював там. Спробуйте зробити якесь зауваження, як зразу Київ дзвонить: чого ви вмішуєтесь, це орган центрального підпорядкування, він вам не підпорядкований. Я кажу: ну, люди ж не знають, люди приходять до представництва президента в області і шукають там правду. Чому нікого не покарали? Державне агентство водних ресурсів все прозівало, державне агентство лісових ресурсів — прозівало. Ніяких висновків ніхто не зробив. А як вони зроблять, якщо сам Київ давав команду рубати ліс? Тільки по Закарпаттю 800 суб'єктів підприємницької діяльності, які займаються переробкою лісу. Всі хочуть сидіти на дерев'яних стільцях, лежати на дерев'яних ліжках, і при тому нічого не рубати. Ну так прийміть постанову Кабміну взагалі заборонити вирубку Карпат і зробити єдиним національним парком України — все, точка на цьому буде поставлена. Ні, від паводку до паводку всі шукають крайніх, і крайнім, як завжди, стає якийсь гуцул з сокирою, який пішов рубати дерево, щоб зігріти сім'ю і дітей, бо нема за що купити дров», - наголосив політик.

Резюмуючи, політик відмітив, що нинішня влада не готова справлятись із цим викликом природи.

«Президент мав би об'їхати все Закарпаття. Дали по 30 млн - що таке 30 млн? Вчора знов затопило будинки, змило дорогу, знесло мости. 30 млн сьогодні — це такій середній міст, а таких мостів повиривало цілу кучу. Молдова привезла в Чернівецьку область 40 тис. євро, США дали на всі області 100 тис. доларів, щось дає ЄС, щось Світовий банк, а, може, дати кредит, щоб потім все віддавали. Розгубленість влади і неготовність до таких викликів природи», - підсумував Москаль.