мігранти з Білорусі
11.11.2021 11:41

Мігранти біля воріт

Атака Європи колонами мігрантів з Близького Сходу – явище не нове. У 2015 році ЄС зіткнувся з справжньою міграційною кризою. Їй сприяли дії Росії у Сирії. Щороку кордони Європи намагаються порушити шукачі кращого життя з Африки та країн Близького Сходу. Та останнім часом мігранти перетворилися в інструмент політики і тиску на деморалізовані країни Євросоюзу.

У травні ображений санкціями, самопроголошений президент Білорусі Олександр Лукашенко заявив Заходу, що тепер відмовляється контролювати незаконну міграцію й наркотрафік. «Ми зупиняли наркотики і мігрантів - тепер самі будете їх їсти й ловити», - сказав бацька. З того часу Білорусь стала джерелом розповсюдження мігрантів-нелегалів, які намагаються проникнути у ЄС.

Перша атака мігрантів відбулася на кордони Литви влітку. З початку 2021 року 4000 осіб переважно з Іраку, Ірану і Сирії потрапили на територію прибалтійської країни. Напруга не спадала кілька місяців. Литві довелося сутужно. Потім настала черга Польщі.

8 листопада польська влада оголосила про наміри великої групи мігрантів прорвати кордон з боку Білорусі, щоб потрапити у ЄС. Їх супроводжували білоруські силовики. Цього ж вечора відбулася спроба зруйнувати прикордонні загородження. Пролунали постріли. Польська сторона чинила опір. Хоча кілька десятків мігрантів таки пробралися через кордон, де були затримані поліцією.

Через наплив мігрантів Польща пригрозила повністю закрити кордон з Білоруссю. У Польщі вважають такі дії Білорусі спланованою провокацією з метою тиску на Європу та дестабілізації ситуації у прилеглих країнах. За приблизними даними, у Білорусі може перебувати близько 15 тисяч завезених мігрантів. І вони в будь-який час готові вирушити на Захід.

Гібридна зброя Лукашенка

Мігранти з Близького Сходу з’явилися у Білорусі не просто так. Більшість з них раніше навіть не підозрювала про існування такої країни. Мігранти-нелегали долали кілька тисяч кілометрів не для того, щоб помилуватися краєвидами центральноєвропейської країни. Чи вперше в житті побачити зубрів у Біловезькій пущі. Їх цікавило значно прозаїчніше питання: як потрапити у багаті держави Європи. Білорусь стала для них трампілоном для досягнення мети. Нелегали з Близького Сходу навіть не здогадувалися, що стали інструментом для шантажу Європи в руках авторитарного лідера Білорусі.

Те, чим зараз займається режим Лукашенка, називається державною контрабандою. Тільки у якості контрабанди виступають не товари, а живі люди. Для доставки мігрантів Білорусь налагодила співпрацю з туроператорами з арабських країн. Довірливі мешканці Іраку, Ірану, Сирії та інших держав повірили, що потім вони спокійно проберуться до Німеччини. І жорстоко прорахувалися.

Для чого Лукашенко заварив всю цю кашу? Він переслідує кілька цілей. Помста Європі за невизнання своєї перемоги на виборах і за введені санкції. Намагання міграційним шантажем вибити собі певні поступки, а можливо і фінансову допомогу. Випробування Європи на міцність і перевірка її здатності давати відсіч. Зрозуміло, що Лукашенко не наважився б здійснювати такі вчинки самостійно і погрожувати військовими провокаціями, якби за ним не стояла тінь Путіна.

Останні події підтверджують думку, що Москва в курсі цієї небезпечної авантюри білоруського вождя. І певною мірою підштовхує Лукашенка на подальші антиєвропейські дії. Адже Росія вже порадила ЄС платити Білорусі за утримання мігрантів. А згодом надійшла інформація, що російські та білоруські бомбардувальники будуть спільно патрулювати кордони Білорусі. Ставки зростають. Ескалація може в будь-який момент вилитися у збройну провокацію.

Україна напоготові

На фоні напруженої ситуації українська влада заявила про посилення охорони україно-білоруського кордону. Туди спрямують додаткові сили прикордонників, техніки, безпілотники і навіть сторожових собак. Якщо вірити першому заступнику міністра внутрішніх справ Євгену Єніну, ми готові до можливих провокацій.

10 листопада відбулося засідання РНБО, центральною темою якого стала ситуація з мігрантами у Білорусі. Секретар РНБО Олексій Данілов запевнив ЗМІ, що дії України будуть адекватними, а сил та засобів для цього достатньо.

"Всі відповідні відомства отримали відповідні вказівки, які найближчим часом буде оформлено в нормативно-правові документи, і всі будуть обов'язково їх виконувати", - сказав Данілов.

З іншого боку, міністр внутрішніх справ України Денис Монастирський, чітко заявив: "Україна готується до сценаріїв, які зараз можна спостерігати на білорусько-польському кордоні".

Для того, щоб уберегтися від провокацій, Україна посилює присутність Державної прикордонної служби, поліції та Нацгвардії на українсько-білоруському кордоні. Також на засіданні РНБО визначили найбільш вірогідні ділянки масового скупчення мігрантів. Крім того, найближчим часом у прикордонних областях України будуть проведені навчання із залученням підрозділів територіальної оборони з метою підвищення готовності до можливих сценаріїв у разі потрапляння до нашої країни з території Білорусі незаконних мігрантів.

Чи достатньо цих заходів – покаже час. Аде вже зараз деякі європейські ліволіберальні політики не проти перетворити Україну у місце утримання близькосхідних мігрантів. Так, соціал-демократи в німецькому Бундестазі пропонують залучити Україну до вирішення проблеми біженців на білорусько-польському кордоні. Відповідь не забарилася. Секретар РНБО Олексій Данілов порадив окремим німецьким політикам прихистити у себе вдома по кілька нелегалів та піклуватися про них.

Чи відбудеться прорив?

Близькосхідні мігранти поки не планують йти в Україну. Але рішення про їх пересування територією Білорусі приймають не вони. Лукашенко у будь-який час може вирішити направити колони нелегалів у бік українського кордону. І тоді нам доведеться захищати свою територію. І ось тут виникають великі питання. Кордон між двома країнами оснащений значно гірше, ніж польсько-білоруський. Наскільки взагалі реально контролювати сотні кілометрів території? Що робити, коли нелегали почнуть штурмувати наші пункти пропуску? Чи спробують прорватися в іншому місці, де немає натяків на паркан, колючу сітку і інші перешкоди.

Думки експертів щодо можливого прориву мігрантів з Білорусі в Україну різняться. Експерт аналітичного центру «Український інститут майбутнього» Ілія Куса сумнівається, що мігранти будуть прориватися в Україну. На його думку, до українського кордону немала відстань, природні умови місцевості там не дуже сприятливі, а наближення зими послужить стримуючим фактором для нелегалів.

Директор Інституту соціально-політичного проєктування "Діалог" Андрій Міселюк вважає, що криза з мігрантами - це елемент гібридної війни, який здійснює Росія. І спецоперації, які здійснюються проти ЄС, можуть з аналогічним успіхом застосовуватися і проти України. Тому треба бути готовими до різних сценаріїв.

Виконавча директорка Інституту безпеки Східної Європи Юлія Осмоловська допускає різні сценарії розвитку подій. Найгіршим є те, що разом з мігрантами на територію України можуть проникнути диверсійні групи. Позитивним сигналом є те, що влада хоча б усвідомлює такі ризики і намагається щось робити.

Цікаву інформацію повідомила заступниця голови комітету Верховної Ради з питань нацбезпеки та оборони, депутатка Мар'яна Безугла. Якщо вірити її словам, то у період із 20 листопада до 1 грудня можливий прорив мігрантами-нелегалами українського кордону з території Білорусі. Лукашенко налаштований піднімати ставки у небезпечній грі. Щодня у Білорусь прибувають літаки з новими мігрантами. Тому події можуть розвиватися неконтрольовано.

В будь-якому випадку, Україні варто бути насторожі. Від неадекватного Лукашенка можна очікувати чого завгодно. Приймати ж у себе тисячі мігрантів-нелегалів, серед яких можуть виявитися терористи, – це додаткове навантаження і ризики дестабілізації ситуації в державі.